Wij zien in de praktijk dat meer dan 90% van de werkgevers géén actief verzuimbeleid heeft. Vaak is er wel beleid op papier, maar het wordt niet actief gemonitord, niet geëvalueerd en nauwelijks verbeterd.
Het resultaat? Structureel hoge verzuimcijfers, stijgende kosten en een organisatie die de grip verliest.
En dat terwijl wetenschappelijk onderzoek (Ybema en Kettinghof, TNO) aantoont dat een actief verzuimbeleid wél werkt. Organisaties die actief sturen op verzuim, zien een:
✅ Daling van het ziekteverzuim door vroegtijdige signalering en betere begeleiding.
✅ Minder langdurig verzuim doordat medewerkers sneller terugkeren met aangepast werk.
✅ Hogere medewerkerstevredenheid omdat verzuim geen taboe is en medewerkers zich gesteund voelen.
Een actief verzuimbeleid:
Waarom traditionele verzuimaanpakken falen > en hoe jij wél bespaart
Veel bedrijven zitten vast in een vicieuze cirkel van hoog verzuim. De kosten stijgen, de werkdruk neemt toe, en directie en management grijpen naar traditionele oplossingen: strengere regels, een nieuwe arbodienst, of meer aandacht voor de Wet Poortwachter.
Maar laten we eerlijk zijn: die aanpak werkt zelden écht.
Ik heb in 25 jaar als HR-directeur, interim-manager en verzuimconsultant keer op keer gezien dat bedrijven pas écht grip krijgen op verzuim als ze menselijke aandacht combineren met een procesgerichte, meetbare aanpak. Alleen dan kun je verzuim structureel verlagen en je organisatie sterker maken.
De afgelopen 10 jaar heb ik als verantwoordelijke voor de ziekteverzuimaanpak in meerdere grote organisatie met succes deze integrale aanpak ingevoerd. Steeds leidde het tot en structureel lager verzuim.
Uiteraard is het belangrijk om de dossiers op orde te hebben en de Wet Poortwachter goed te volgen. Loonsancties voorkomen is essentieel, maar als dát je primaire focus is, blijf je in een reactieve modus hangen. Wat organisaties écht nodig hebben, is een verschuiving van angst naar regie.
✔ Dossiers op orde, maar niet de kern van je aanpak
Ja, het is belangrijk om juridisch alles goed geregeld te hebben. Maar daar ligt niet de winst. De grootste resultaten behaal je door je te richten op procesoptimalisatie en de juiste gespreksvoering.
✔ Geen angst voor sancties, maar grip op processen
Veel verzuimprofessionals zitten vast in de angst om iets verkeerd te doen. Ik zorg dat je organisatie uit deze valkuil komt en zich richt op meetbare verbeteringen in verzuimprocessen en gesprekken die écht effect hebben.
✔Bewezen aanpak
De afgelopen 10 jaar heb ik in verschillende grote organisaties deze omslag gemaakt. Telkens weer levert dit aantoonbaar resultaat op. Minder verzuim, snellere werkhervatting en een organisatie waar iedereen zijn rol pakt. Dit is waar veel professionals falen: zij blijven hangen in dossiervorming en missen de strategische aanpak die verzuim structureel verlaagt.
Grip op verzuim met een bewezen aanpak
✔ Structureel minder verzuim, zonder extra werkdruk voor HR
In plaats van symptoombestrijding zorgen we dat de hele organisatie haar rol pakt en processen écht werken.
✔ Minder kosten door inzicht in verborgen verzuimuitgaven
Naast loondoorbetaling heb je verborgen kosten, zoals WGA-toerekeningen en productiviteitsverlies. Ik breng ze in kaart en help ze verlagen.
✔ Menselijke gesprekken, meetbaar effect
Verzuimgesprekken en preventie werken alleen als ze goed worden gevoerd én als je meet wat het effect is. Ik train leidinggevenden om verzuim bespreekbaar te maken en zorg dat processen mensgericht én effectief zijn.
✔ Geen losse maatregelen, maar een gedragen strategie
Als je alleen een strakker beleid voert of alleen inzet op ‘meer begrip’, verandert er niets. Ik help je een aanpak neerzetten die écht werkt en gedragen wordt in de hele organisatie.
📌 Grote werkgevers met meer dan 500 medewerkers.
📌 Directies en managers die grip willen op verzuimkosten en processen.
📌 Organisaties met een verzuimpercentage boven de 5% die structurele verbetering willen
Jaar ervaring
Tevreden klanten
Verzuimmanagement klanten
Martin Geertsma | Futurework
Wat is de HR-Backoffice?
Personeelszaken doe je er niet zomaar even bij
De afgelopen jaren merkten we allebei dat er bij onze klanten een toenemende behoefte ontstond aan meer ondersteuning in personeelszaken. Het personeelstekort, toenemend psychisch verzuim onder werknemers en steeds meer complexe wetgeving leidt ertoe dat je HR, of personeelszaken er niet zomaar even meer bij doet.
Een vast aanspreekpunt voor álle personeelszaken
Er bleek behoefte te zijn aan een vast aanspreekpunt voor álle personeelszaken en voor de salarisadministratie die continu met de ondernemer meekijkt naar de ontwikkelingen in het bedrijf en deze direct kan vertalen naar wat dit voor het personeel betekent.